Presentatie Nieuwe Uniformen (januari, 2014)

Nadat wij het jaar 2013 als het jaar van de pakken bestempelt, leek het de fanfare zeer gepast om tijdens haar Nieuwjaarsconcert 2014 de presentatie van de nieuwe pakken te plannen.
Mede dankzij onze inzet tijdens het Pleinspektakel, de gulle giften van onze fans en natuurlijk onze sponsoren, werd 19 januari 2014 voor de muziek een prachtige feestdag.


Groepsfoto

In de bestaansgeschiedenis van de fanfare, zijn al een flink aantal pakken in gebruik geweest. Het begon met een simpele pet (zie foto's). Een heel uniform was in die tijd onbetaalbaar. De leden werden daarom verwacht deze pet samen met een net pak te dragen. Na enige tijd kon een blauw pak worden aangeschaft. Het heeft jarenlang een goede dienst vervuld. Daarna kwam een bruin uniform. Een aantal van onze leden kunnen zich er nog goed aan herinneren. De voorganger van onze nieuwe uniformen, is u allen bekend. De rode jas, met een zwarte broek. De kleur is inmiddels al zo ingeburgerd dat er bij het jaarlijkse koningschieten, eerst naar de kleur van de jas van alle schutters wordt gekeken. Over de kansen op rood versus groen (het Walburgisgilde), wordt stevig gediscussieerd en dat zorgt elk jaar weer tot veel tumult.

De muziek bevalt deze rood/groen-traditie en de keuze voor de kleur van nieuwe uniformen was dan ook al snel unaniem besloten. Rood blijft! Maar dan...

Broeken, rokken, ja zelfs over knoopjes en ritsen werd gestemd. Een uniform anno 2014 moet aan veel eisen voldoen. De vrouw van nu verwacht een mooi gesneden rok of broek en de knopen van de jas mogen absoluut niet te hoog zitten! Dan is er nog het probleem van de autosleutels, het mobieltje en ga zo maar door. Die moeten veilig worden opgeborgen, een binnenzak met rits is daarom evenzo een must als een goed zittende blouse. Zo eentje waar je met je armen gemakkelijk bij de ventielen van je instrument kunt komen, maar hij moet natuurlijk wel mooi getailleerd zijn. Dan is er nog de kraag van de jas. Die is tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld met dubbelgevouwen stof, dat is allemaal maar lastig als je kermismaandag om 7 uur uit je bed moet rollen. De kraag van nu, staat uit zichzelf recht, kan niet dubbelvouwen en kan ook niet verkeerd omhoog staan.

En natuurlijk niet te vergeten, die stropdasknoop... Niet te doen, al die moeite bij het omkleden! Gelukkig zijn er nu stropdassen met ritsjes en elastiekjes. Even zippen, en hij zit in één keer goed.

Dan was er nog het klavertje op de mouw, zie hier een foto van de kermis 2005:Het bleek van een bijna onschatbare emotionele waarde. De uniformenproducent werd ervan overtuigd dat het klavertje beslist nodig ook was. Die producent heeft er toch ook helemaal geen verstand van. We horen het hem nog zeggen "Niet nodig, het uniform wordt zonder versiering aan de mouw ook erg mooi en luxe, hoor". Ja, ja, vast wel. Wij wilden ons klavertje houden. Gelukkig maar, het ziet er prachtig uit:U leest het, over ons uniform is goed nagedacht en heel veel overlegt. Dat mag ook wel. We willen er vele jaren van genieten, veel muziek in maken en hopelijk veel mooie momenten in beleven. Fanfare Concordia heeft er zin in!

Alle sponsoren en iedereen de betrokken is geweest bij deze bijzondere uitdaging: Hartelijk Dank!